Újra a dobogó tetején Szabolcs Róbert

Most már a tabella élén is

dsc_1300.jpgMáriapócs a hazai rallycross egyik szentélye. A bő másfél évtizede működő pálya évről évre fejlődik és szépül. Olya annyira, hogy már Európa-bajnoki futamokat is rendeznek. Idén, is  - a korábbi éveknek megfelelően – több alkalommal is vendégül látja a rallycross szerelmeseit. Azonban, most volt az első alkalom, hogy az új Opel Astra Kupa is bemutatkozhatott a nézőközönségnek. Ha, már a közönség. A rallycross hazai népszerűségét mutatja, hogy meglehetősen nagy számban fogytak a jegyek a hétvégi programra. Annak ellenére, hogy húsvét vasárnapra alig négy fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, és nap közben is a kilenc Celsius fok volt a maximum. A hőérzet csökkentése érdekében az égiek némi szelet is küldtek. A lelátók ennek ellenére is zsúfolásig teltek voltak. A hangulat, pedig fergeteges volt a borzasztóan kevés illemhely és a zord idő ellenére.

dsc_0742.jpgAz Opel Astra Kupa résztvevői úgy érkeztek a második forduló helyszínére, hogy Ilosvay Péter vezette az összetettben a bajnokságot, annak ellenére, hogy Szabolcs Róbert nyerte a döntőt. Hogy miként lehetett ez? Mert a pontszámolás kicsit bonyolultabb, mint mondjuk egy gyorsasági versenynél. Itt az előfutamok eredménye is számított. A harmadik helyen (pont egyenlőséggel) Don Nitro állt. A hétvége nagy kérdése volt, hogy az erőviszonyok miként fognak alakulni. A kezdet (szabadedzések) Szabolcsnak és Ilosvaynak kisebb műszaki gondokkal kezdődött, míg Don Nitro remek formában volt. Over és Kapitány, pedig szorgalmasan tanulta és elemezte a pályát. Az első előfutamra úgy tűnt, hogy Szabolcs nem is tud rajthoz állni (egy makacs olajpumpa miatt), de aztán némi logisztikai művelet után a sikerült üzemképessé tenni az Astrát. Ilosvay számára sem alakult jól az előfutam, hisz egy versenybalesetbe keveredetett Overrel és ettől nem csak pozíciót, hanem ritmust is vesztett. Később még meg is forgott, így alapos hátrányba került. Az elődöntőben Kapitány Dóri „szendvicsbe került” és, hogy elkerülje a nagyobb ütközést elvette a lábát a gázról. Ezzel feladta pozícióját, amit már nem tudott visszaszerezni. Dóri a verseny után visszanézte a belső kamera felvételét, és kijelentette az esetről „ez egy rossz döntés volt”. Sajnos így a döntőről is lecsúszott, de nem lehet oka a szomorkodásra, mert nagyon értékes 21 pontot gyűjtött így is a hétvége során.

dsc_1483.jpgA döntőben Szabolcs Róbert magabiztosan szerezte meg a vezetést és a futam végéig meg is tartotta. A közönség kedvence minden bizonnyal Frederic Over lett, miután megmutatta, hogyan tud egy Opel Astra két keréken menni, anélkül, hogy felboruljon. A futamot Szabolcs Robi nyerte, mögötte második lett Don Nitro és harmadik Vigh Levente. Frederic Over a negyedik, míg Ilosvay Péter az ötödik helyen zárta a Húsvéti Rallycross parádét.

Az összetettben is változott a helyzet, hisz Szabolcs Róbert átvette a vezetést, de nagyon szorosan mögötte Don Nitro. Ilsovay Péter a harmadik helyre csúszott, de hátránya csupán csak öt pont a tabella éllovasához képest.  A Proex Sport pilótái így ismét egy sikeres hétvégén vannak túl. Legközelebb Pünkösdkor tér vissza a kupa Máriapócsra, és remélhetőleg barátságosabb időjárási viszonyok között.

Opel Astra Kupa állása a második forduló után

  1.        Szabolcs Róbert (Proex Sport) 61 pont
  2.        Don Nitro (Formula Student) 59 pont
  3.        Ilsovay Péter (Proex – TQS) 56 pont
  4.        Over Frederic (Proex Sport) 52 pont
  5.        Vígh levente (Proex RC) 50 pont
  6.        Kapitány Dorottya (Proex Sport) 45 pont
  7.        Varga Mátyás (Proex RC) 39 pont
  8.        Rédei József (TQS) 35 pont
  9.        Doky (Proex RC) 35 pont

dsc_1544.jpg