Irány az OPEL ASTRA KUPA

Rallycross sorozatként születik újra a legendás kupa

A csapat megalapítása (2004) óta a Gyorsasági Szakágban öregbítette hírnevét. A több mint egy évtized alatt sok sikert elért csapat idén a megszokott sorozatok mellett a ralicrossba is beszáll. A csapat vezetőjével, Szabolcs Róberttel beszélgettünk.

ST: Nem minden napi, hogy egy alapjába véve gyorsasági istálló egy teljesen más szakágba is benevezzen. Mi van a döntés mögött?
Szabolcs Róbert
: Már évek óta gondolkodunk, hogy mihez is kezdjünk a meglévő Opel Astrakkal. Miután megszűnt az ASTRA Kupa, nem voltak teljes mértékben kihasználva. Tesztelésre, oktatásra használtuk, de az autók többre képesek. Már 2014 őszén megfogalmazódott, hogy valamilyen módon hasznosítanunk kellene. Kerestük a lehetőségeket, majd kiderült, hogy nem csak nekünk vannak még ezekből a kupás ASTRA-kból. Mérlegeltünk és úgy döntöttünk, hogy a rallycross egy folyamatosan fejlődő sportág, így érdemes ott is szerencsét próbálni.astra3.png

ST: Ezek szerint a PROEX SPORT nevével találkozhatunk ezentúl már a rallycross versenyeken?
Szabolcs Róbert:
Igen, de nem csak a névvel. de egy új kupával is. Ugyan is az előzetes tárgyalások során kiderült, hogy több mint egy tucat azonos technikai felszereltséggel rendelkező OPEL ATSRA van „bevetésre kész” állapotban. Ezért, az a megállapodás született, hogy érdemes ezeknek az autóknak egy külön kupát indítani. Reméljük, hogy nagyon jó kis versenyek lesznek és mindenki megkedveli ezt a kategóriát.

ST: A csapat hány autóval fog részt venni a kupában?
Szabolcs Róbert:
Jelenleg négy autó már kész, de nem kizárt, hogy további autók is elkészülhetnek a szezon kezdéséig. Jelenleg azonban nem csak az autókkal kell elkészülni, de versenyzők is kellenek az autókra.

ST: Ezek szerint van lehetőség, hogy valaki nálatok találjon versenyzői ülést?
Szabolcs Róbert:
Egyáltalán nem kizárt. Ha valaki úgy érzi, hogy a ralicrossban szeretné felmérni tudását, akkor mi nyitottak vagyunk rá és jelenleg technikai hátteret tudjuk biztosítani.

ST: Tudom, hogy az autósportban nem illik pénzről beszélni, de mennyire drága?
Szabolcs Róbert
: Az, hogy valami olcsó vagy drága az relatív. Kinek mi a drága és az olcsó. Ebben a sportágban is van lehetősége egy alacsonyabb költségvetésű csapatnak ép úgy, mint egy Európa-bajnoki vagy VB szintű csapatnak. Tény, hogy akár széles körben is megfizethető kategória az OPEL ASTRA Ralicross Kupa. A gyorsasági szakág kupasorozataival nem szabad párhuzamot vonni, hisz két külön sportág. Olyan, mint ha valaki az öttusát hasonlítaná össze a biatlonnal. Mindkettőben lőnek, de aztán más közös nincs.

ST: Nektek ez egy teljesen új világ?
Szabolcs Róbert:
Valóban számunkra ez egy új kihívás, és nagyon izgatottan várjuk az első versenyt. Persze nem „vakon repülünk”, mert vannak segítőink, akiknek nagyobb rálátásuk és tapasztalatuk van ebben a világban. Én személy szerint és a csapat soha nem riad vissza a kihívásoktól. Az, pedig nem egyedül álló dolog a világban, hogy egy sport csapat több „testvérsportban” is érdekelt. Sőt, egyre inkább az a tendencia, hogy a technikai sportok világában egyre nagyobb azt átjárás. Ralisok mennek a gyorsasági szakágban és fordítva. Nekünk az a legfontosabb, hogy minél több helyen tudjunk résztvenni.

p10.jpgST: Ha már a részvételt említetted. Nem fog ütközni a versenynaptár a ralicross és a gyorsasági szakágaknál? Illetve, ha van akkor mit kell preferálnotok?
Szabolcs Róbert
: Az előzetes naptár szerint van egy-két verseny ahol ütközés van, de terveink szerint nem kell lemondanunk egyikről sem a másik javára. Most folyik a logisztikai egyeztetés és szervezés, hogy megtudjuk oldani azt, hogy ha kell, akkor több helyszínen is jelen tudjunk lenni, és magas színvonalon tudjuk kiszolgálni a versenyzőket. A versenynaptárak még nem jelenleg nem véglegesek, és ha az előzetes naptárt nézzük, akkor még az sem kizárt, hogy lesz olyan hétvégénk, hogy három helyszínen kellene jelen lenni. De, majd ha odakerülünk, akkor azt is megoldjuk.

ST: Mit vársz a ralicross-ban az első szezonoktól?
Szabolcs Róbert: Ahogy az újonc pilótáktól is csak azt szoktam kérni, hogy az első év a tanulás éve, úgy a csapatnak is az lesz. Nekem személy szerint az a legfontosabb, hogy a lehető legjobban helytálljunk és közben jó hangulatban tanuljunk. Nagyon fontos, hogy nem akarom a csapatot belehajtani semmi kényszerhelyzetbe. Nem akarok nagyobb terhet rájuk tenni, mint ami amúgy is lenne rajtuk. Persze, a versenyzők mindent megfognak tenni, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, és ha egy-egy verseny szép eredménnyel zárul, akkor annak külön örülni fogunk. Nem ismerjük a mezőnyt, nem tudjuk, hogy milyen elvárások lennének reálisak. Erre a kérdésre majd március végi első versenyhétvége után tudnék konkrétabban válaszolni.

ST: Kik lesznek a ralicross csapatban?
Szabolcs Róbert:
Vannak konkrét versenyzők, de jelenleg még nem szeretnék neveket említeni. Folyamatos tárgyalások és egyeztetések folynak. Ráadásul szeretnénk olyanoknak is lehetőséget biztosítani, akik nem egy teljes szezont, hanem csak egy-egy versenyen szeretnék kipróbálni magukat. Ezzel is szeretnénk közelebb vinni az autósportot az emberekhez.