Somogyi Márk győzelemmel felérő hetedik helye

Elkezdődött az RCM Cup szezonja

A gyorsasági autóversenyzés bizony nem az a sport, ahol hip-hop születnek a jó eredmények. Ugyan úgy, mint ahogy az atlétikában, az úszásban vagy bármelyik versenysportban a sikert nagyon sok vér és verejték, vagyis munka hozza meg. Hiába a tehetség, ha a nem adódik hozzá a munka. Tavaly októberben Somogyi Márk az RCM Cup utolsó versenyhétvégéjén állt rajthoz. Márk akkor a 14. helyen végzett. Ezek után döntött úgy, hogy a Proex Sporthoz igazol. A munka már novemberben megkezdődött. Hosszú felkészülésen van túl, de a munka java még hátra van.

proex93200029.jpgÁprilis 24.-én kezdődött meg az RCM Cup idei szezonja. Izgatottan várta a csapat, hogy a téli munka vajon mennyire volt sikeres. Márk pénteken az időmérőn hozta az első meglepetést. Az edzések alapján az volt a lényeg, hogy a 10. vagy 11. hely már szép eredmény lenne. Ezek után nagy meglepetést okozott, amikor a 8. helyre kvalifikálta magát. Tette mindezt úgy, hogy az időmérő után derült ki, hogy a kuplunggal nem volt minden rendben, ami miatt a váltás olykor-olykor nehézkessé vált.

Szombaton délelőtt remek hangulatban és izgatottan várta a csapat a rajtot. Szabolcs Róbert csapatvezető még néhány instrukcióval látta el Márkot, majd jöhetett a verseny. A rajtrácson körbenézve illusztris társaság közepén találta magát Márk. Előtte olyan pilóták sorakoztak, akik a hazai autósport elitjébe tartoznak. Az élről Tim Gábor (korábbi Suzuki Kupa és RCM Cup Bajnok) várta a rajtot Nagy Dani (Suzuki Kupa Bajnok), Mika Morien (Holland túraautós) előtt. De megemlíthetjük még Nagy Nobit (ETCC, WTCC versenyzőt) vagy Tassi Attilát is aki a korábbi években is az élmezőnybe tartozott. Márk előtt közvetlenül Kismarty-Lechner Gábor volt, míg mögötte Benyó Máté (aki 2014-ben a Swift Cup Europe Magyar Bajnokságában második lett, és ha nem lett volna túl fiatal a nemzetközi értékeléshez, akkor Európa Kupa második hellyel is büszkélkedhetne). Szóval, sok mindent lehet mondani, de az semmi esetre sem, hogy egy tapasztalatlan kezdők társaságába került Márk.

proex93200041.jpgA rajtot nagyon szépen kapta el, és bár kívülről úgy tűnt, hogy Benyó Máténak sikerül őt megelőzni, de Márk hideg fejjel és megfontoltan verte vissza az ifjú titán támadását. Sikerült megtartani pozícióját és rögtön támadni kezdte Kismarty-t. Innetől kezdve egy hihetetlen nagy csatának lehetett mindenki szemtanúja. Igazi autóversenyzés volt a javából. Mindkét versenyző nagy fegyelemmel és szinte totális hidegvérrel versenyzett. Márk és Gábor szinte körről körre azonos időket autóztak, és bár Kismarty volt előrébb, de egy másodpercre sem dőlhetett hátra. Márk, pedig folyamatosan nyomás alatt tartotta. Kismarty nem tudta lerázni és (mint utólag elárulta) abban bízott, hogy Márk gumiijai „elmelegednek” és akkor végre megszabadulhat tőle. Tévedett. Több mint 25 perces csata alakult ki köztük. Mindkét versenyző rendkívül sportszerűen küzdött, és ugyan Kismarty-Lechner Gábornak sikerült maga mögött tartani Somogyi Márkot, de a végén nagyon elismerően nyilatkozott kettejük csatájáról. A versenyt végül Márk a hetedik helyen fejezte be, amivel mind Ő mind a csapat is maximálisan elégedett volt. Márk hetedik helye jelenleg felért egy győzelemmel. Szabolcs Robi és Somogyi Márk téli munkája nem volt hiába való. Most azonban nem dőlhet hátra, hisz vasárnapi versenyen a második helyről fog indulni. Így, most egy magasabb osztályba lépett. Az igazi munka eztán következik.

proex93200064.jpg